In afstand nemen ligt de wijsheid van de onzekerheid besloten…. Door de wijsheid van de onzekerheid raken we vrij van ons verleden, van het bekende, van de gevangenis van de conditionering. En in onze bereidheid in het onbekende, het veld van alle mogelijkheden, te stappen geven we ons over aan de creatieve geest die de dans van het universum chroreografeert.
– Deepak Chopra

Deze wet zegt dat als je iets wilt bereiken, zoals bijvoorbeeld het laten uitkomen van je wens, je je gehechtheid eraan moet loslaten. Simpel gezegd; als je eraan gehecht bent, kun je het niet manifesteren.
 
Als je afstand doet van je gehechtheid aan het resultaat en hier actief leiderschap in neemt dan zul je ontvangen wat je gewenst hebt. Dit is het allermoeilijkste deel van het proces van manifestatie en hierin gaat het vaak mis. We willen de uitkomst controleren, we raken het geloof erin kwijt of we we zien de kansen die op ons pad komen gewoon niet. 
 
We worden onzeker en grijpen dan vaak terug naar het oude bekende omdat we denken dat het ons zekerheid geeft. Dat het onze angsten sust en dat we niet meer hoeven te vechten.
 
We weten dan in ieder geval hoe het daar werkt en ondanks dat het niet meer het plezier geeft wat het ooit gaf en meer energie kost dan dat het brengt gaan we weer terug naar het oude bekende. Terwijl dat nooit meer echt succesvol kan worden…Het is de plek waar we niet kunnen groeien. Het schuurt niet voor niets, het is tijd om los te laten en verder te gaan.

In onzekerheid ligt zo’n mooi cadeau verscholen. Terwijl de zoektocht naar zekerheid een complete illusie is. Eigenlijk is de drang naar zekerheid niks meer dan gehechtheid aan het verleden. Als je gehecht bent aan het verleden, kun je geen andere toekomst creëren. Dat kan alleen als je bereid bent iets los te laten, iets op te offeren. Dan neem je afstand.
 
Een boom neemt ieder jaar weer afstand. Hij laat iedere herfst zijn bladeren los, omdat hij weet dat hij in de winter niet genoeg voeding heeft voor de bladeren. Dus laat hij ze los zodat hij in de lente weer kan groeien. Zonder te weten hoe die groei zich zal gaan ontvouwen. Als de boom zijn bladeren vast zou houden, zou hij zichzelf uithongeren en niet kunnen bloeien in de lente. Dat is ook wat er met ons gebeurd als we niet durven los te laten wat ons niet meer dient. Dan stoppen we met groeien. Dat gaat geheel tegen onze natuur in omdat het de bedoeling is dat we groeien. 

Als we niet groeien en niet de juiste dingen doen vindt er een soort koerscorrectie plaats, er lekt steeds meer energie weg, alles lijkt lastiger te gaan “het stroomt niet”, je krijgt steeds meer nee te horen en je gaat aan jezelf twijfelen. Dat is hoe een koerscorrectie eruit ziet als we vasthouden aan dingen die ons niet meer dienen.

Onzekerheid is de fundering van creativiteit en vrijheid. Het betekent dat je in het onbekende stapt, in het veld van oneindige mogelijkheden. Waarin alles fris en nieuw is en waar het altijd open ligt voor het creëren van nieuwe dingen. Zonder onzekerheid en het onbekende is het leven niks meer dan een herhaling van gebeurtenissen, waarin je een slachtoffer bent van je eigen verleden.

Wanneer we onze gehechtheid aan het bekende loslaten, dan gaat er een hele andere wereld voor ons open. Een wereld waarin dingen “toevallig” op ons pad komen. Waarin zaken gebeuren die we nooit hadden verwacht. We worden dan iemand waarvan we nooit hadden gedacht dat we die zouden kunnen worden. Oftewel het onmogelijke wordt mogelijk. 
 
Mijn leven is hier een perfect voorbeeld van, ik had dit nooit durven dromen. Als je mij 3 jaar geleden had verteld dat mijn leven er nu zo uit had gezien, had ik je keihard uitgelachen. Ik had niet gedacht dat het onmogelijk was maar ik had het ook niet kunnen geloven.

Van business coach naar spiritueel leiderschap
Vorig jaar draaide ik een heel succesvol programma, business school, waarin ik ondernemers leerde om een goede prijs te vragen, een high-end aanbod te maken en daar hun hele bedrijf op in te richten. Het liep enorm goed. Ik had een event wat erop in was gericht, een geweldig converterend webinar, bijpassende content, oftewel, alles liep. Plus ik had er enorm veel geld mee verdient. Ik was van plan om het in maart opnieuw te gaan lanceren via dezelfde weg. Mijn hele bedrijf was erop ingericht en daar had ik heel veel moeite voor gedaan, DIK in geïnvesteerd en een hoop nieuwe dingen voor geleerd.

Maar…. Het past me niet meer. Het gaf me niet meer de voldoening die ik hoopte dat het zou geven. Ik was gegroeid en ik had ingezien dat alleen marketing en strategie het niet voor je gaan doen.

Als je echt wilt doorbreken en een succesvolle business wil met meer omzet, impact en een gevoel van zelfverzekerdheid dan moet je het niet hebben van je marketing of je strategie. Dat is slechts zo’n klein onderdeel in het gehele proces. Dan moet je het hebben van je mind, je conditioneringen, eigenwaarde, skills en leiderschap. Dat zijn de oorzaken van het gevolg succes. 
 
Dus ik maakte de keuze om het event waarvoor ik al kaartjes had verkocht te verplaatsen. Ik belde de klanten op en legde het uit, niemand vond het overigens een probleem. 
 
Ik stopte met het verkopen van business school en startte na een lange zoektocht met spiritueel leiderschap. Zonder enige zekerheid en met volle onzekerheid. Ik kon niet anders. Ik moest het doen en voelde aan alles dat dit het zou worden.

En het is een succes. Ik gooide mijn hele business opnieuw om; nieuwe content, podcast, webinars, aanbod, klanten, website, branding, de hele mikmak. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan. Het was niet makkelijk, ik moest er behoorlijk wat conditioneringen voor opruimen maar het is wel gelukt en daar is maar 1 verklaring voor. Ik koos ervoor, sprong in het diepe en besloot dat ik er hoe dan ook een succes van ging maken. 

Dat is waar voor mij spiritueel leiderschap omgaat. Doen waarvoor je gemaakt bent. Loslaten van wat je niet meer dient. Groots succes boeken en jezelf er heen leiden. Voorbij de angst en voorbij de conditioneringen. Want dat is wie je werkelijk bent.
 
 

Ook interessant

De universele wet van het geven in je bedrijf

Deze wet wordt ook wel de wet van het geven en ontvangen genoemd. Waar het in de basis om draait is gebalanceerde circulatie. Als we kijken naar de natuurwetten wordt dit ook wel de wet van het middelpunt genoemd. Alles draait van zijn middelpunt af of het draait...

De universele wet van dharma in je bedrijf

Deze wet zegt, dat wanneer we in Dharma zijn, we precies doen wat we zouden moeten doen en daarmee onbegrensde overvloed voor onszelf en voor anderen kunnen creëren.  Als alles perfect was zou je nooit kunnen leren en nooit kunnen groeien. Ik geloof dat we hier om 2...

De universele wet van wens en intentie in je bedrijf

Voordat ik verder ga uitleggen hoe je deze wet kunt toepassen in je business, moet ik eerst een aantal basisgegevens aan je uitleggen. Wij zijn de creators van ons leven en ons succes. Dat doen we nu al en dat hebben we altijd al gedaan. Een veel gehoorde kreet in...