Iedereen heeft alle potentie in zich en iedereen heeft de mogelijkheid en de kracht in zichzelf liggen om haar dromen waar te maken. In mijn ogen is er geen enkele uitzondering.

Om hier gebruik van te maken en dit ten volste te kunnen benutten, is er eerst iets anders nodig. Dat is dat je je bewust wordt van een aantal angsten. In ons geval collectieve ondernemers angsten.

Zonder bewustwording van die angsten die je onbewust nog saboteren en klein houden kom je niet bij je potentie terecht. Simpelweg omdat het je in de weg staat. Het enige wat tussen jou en je dromen staat zijn je overtuigingen en conditioneringen.

Angsten waar we allemaal mee te maken hebben. Het zijn illusies maar in ons hoofd lijken ze werkelijkheid. Waarschijnlijk heb je al heel veel angsten overwonnen en misschien denk je nu zelfs dat dit niet over jou gaat. Misschien denk je wel: ‘Been there done that.’ Well, guess again, deze collectieve angsten komt continue, in ieder niveau terug. Of je nu 25K verdiend of miljonair bent. Het is een ongoing process en ik noem het: ‘het ondernemers syndroom.’

Als je jezelf van het ondernemers syndroom geneest, kom je achter de angst terecht. Hier treed je binnen in de wet van potentie. Hier vind je moed, kracht, wijsheid en het vertrouwen om je dromen uit te laten komen. Dat is de plek waar succes ontstaat, ongelimiteerd en volledig beschikbaar voor iedereen. Je hoeft er niet bijzonder voor te zijn, je hoeft ook niet vermogend te zijn. Het is er voor iedereen en het ligt nu al op je te wachten.

Je hoeft jezelf niet van al je angsten te genezen. Dat zou zelfs onmogelijk zijn want angsten komen uit het ego en dat ego blijft voor altijd bij je. Je geneest jezelf van het ondernemers syndroom door je angsten waar te nemen en een bijgeluid te creëren. Je neemt de rol van waarnemer aan en je stopt met het denken dat die angst een onderdeel is van je identiteit. Je hebt of bent de angst niet, je beleeft hem alleen. Vergelijk het met het drinken van koffie. Je drinkt ervan en het komt in je systeem maar je bent het niet. Je beleeft het alleen.

Het gaat niet om de afwezigheid van angst, maar om het overwinnen ervan. Soms moet je doorgaan en vertrouwen hebben. – Emma Watson

Achter angst ligt moed. Je zult nooit de moed vinden als je niet bereid bent om door je angst heen te gaan. Om die angst te voelen, recht in de ogen aan te kijken en dan door te gaan. Iedereen heeft angsten, je komt er nooit vanaf. Maar als je het goed doet, leer je er steeds beter mee omgaan en word je steeds moediger. Van moed komt er vertrouwen. Je zal dus nooit eerst vertrouwen voelen.

Hier gaat het vaak mis, mensen wachten totdat ze eerst een opleiding hebben gedaan voordat ze iets nieuws aanbieden. Of ze wachten totdat het eerste stuk van ‘wat dan ook’ is afgerond totdat ze aan de nieuwe stap kunnen beginnen. Het is allemaal bullshit want ze wachten op vertrouwen. Maar je hebt net geleerd: vertrouwen krijg je niet. Dat verdien je alleen als je door je angst naar moed bent gestapt. Dat is de enige formule maar de meeste mensen lezen hem andersom.

Ik ben zelf al jaren gefascineerd door angst. Door het woord zelf en alles wat erbij hoort. Angst was vroeger het enge verhaal wat je beter niet kon lezen of die film op tv die eigenlijk te eng was om te kijken. Maar je keek hem toch en vervolgens lag je in je eentje in bed en was je bang. Zo bang dat het net leek of het personage uit de film in je kamer stond. Of je kreeg enge dromen.

Als volwassenen vormen de verhalen in ons hoofd de grootste basis voor nachtmerries. Nou ja, die nachtmerries vinden nu overdag plaats. We noemen ze gedachtes. Collectieve gedachtes die ons allemaal bezighouden en ons compleet laten verkrampen. De angst dat klanten uit blijven, dat ze weglopen, dat mensen prijs x nooit zullen betalen, dat je niet goed genoeg bent, dat niemand op je zit te wachten, dat als je je uitspreekt dat het dan misgaat. We krijgen ze cadeau bij de KvK inschrijving. Iedereen heeft ze. Ik moet de eerste ondernemer nog ontmoeten die ze niet heeft gehad.

Maar angst is nog steeds dezelfde illusie als die nachtmerries die je als kind had. Het monster onder je bed bestond niet en de schaduw in je kamer was geen mens. De illusie blijft, alleen de vorm verandert.

Hoeveel van de angsten die jij het afgelopen jaar had zijn er eigenlijk uitgekomen?

Mijn grootste angst
Toen ik 19 was had ik de grote angst dat ik niks meer van mijn leven kon maken. Ik had een mavodiploma en een onafgemaakte studie, mijn ouders weigerde om nog een opleiding te betalen. Er zat niks anders op, ik moest een baantje gaan zoeken. Die vond ik in een verpleeghuis als vakantiekracht. Mijn werkzaamheden bestonden uit bedden opmaken, kasten bijvullen, was opruimen en ondersteunen bij de maaltijd van dementerende bejaarden. Acht jaar later was ik leidinggevende en teamcoach en had ik vier opleidingen op mijn naam staan. Opleidingen waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou kunnen behalen. Want ik dacht dat ik dom was, dat ik zou falen in mijn opleidingen. Dat ik mijn bachelor behaalde was een test, ik wilde weten of ik HBO echt aan kon.

vertrouw op de potentie die in je zit. Vertrouw erop dat je veel meer kan dan je ooit zal beseffen.
Ik was veel slimmer dan ik dacht en werd als jongste in de regio leidinggevende en teamcoach zonder vooraf ook maar 1 moment in mezelf te geloven. Ik ging pas in mezelf geloven na een aantal prestaties. Ik wist niet of ik het kon, maar ik deed het toch en het pakte goed uit. Als ik er nu op terugkijk heb ik dus ergens een weg gevonden naar mijn potentie waardoor ik door mijn angst heen kon.

Vertrouw niet op jezelf, vertrouw op de potentie die in je zit. Vertrouw erop dat je veel meer kan dan je ooit zal beseffen. – Kelly Smit

Ook interessant

De universele wet van het afstand nemen in je bedrijf

De universele wet van het afstand nemen in je bedrijf

In afstand nemen ligt de wijsheid van de onzekerheid besloten…. Door de wijsheid van de onzekerheid raken we vrij van ons verleden, van het bekende, van de gevangenis van de conditionering. En in onze bereidheid in het onbekende, het veld van alle mogelijkheden, te...

De universele wet van het geven in je bedrijf

Deze wet wordt ook wel de wet van het geven en ontvangen genoemd. Waar het in de basis om draait is gebalanceerde circulatie. Als we kijken naar de natuurwetten wordt dit ook wel de wet van het middelpunt genoemd. Alles draait van zijn middelpunt af of het draait...

De universele wet van dharma in je bedrijf

Deze wet zegt, dat wanneer we in Dharma zijn, we precies doen wat we zouden moeten doen en daarmee onbegrensde overvloed voor onszelf en voor anderen kunnen creëren.  Als alles perfect was zou je nooit kunnen leren en nooit kunnen groeien. Ik geloof dat we hier om 2...