Energie volgt de weg van de minste weerstand. Dit heeft als gevolg dat het maximale resultaat wordt behaald bij een minimum aan inspanning. Voordat ik deze wet echt door had, ben ik er eerst een jaar mee bezig geweest. Want hoe kun je met de minste weerstand toch iets bereiken? Toen ik hem las had ik net ontslag genomen uit loondienst terwijl ik mijn bedrijf aan het oprichten was. Ik werkte ruim 80-90 uur per week, een beetje het tegenovergestelde van moeiteloos…

Deze wet is een complete mindfuck en hij gaat dwars tegen al onze conditioneringen in. Want als je gaat lanceren, moet je toch keihard werken? Als je een nieuw programma maakt, is dat toch keihard werken? Als ondernemer ben je toch altijd aan het werk? En er zijn toch een hoop dingen lastig? Weet je hoe vaak ik ondernemers heb horen zeggen dat ze het wel lastig vinden. ‘Ja maar, dat is wel lastig…’ Dit is hoe we geconditioneerd zijn, dat gaat veel verder dan je denkt en weet. Onbewust zet je een intentie dat het voor jou lastig is en wederom presenteert de wereld zich op deze manier aan jou. 

What you think is what you get – Kelly Smit

 Eigenlijk zegt deze wet dat, als we dat doen wat onze conditioneringen willen, dat succes alleen maar langer duurt. Dat het niet de weg is naar inspiratie, mogelijkheden, kansen en overvloed. Het is zelfs de verkeerde afslag, alhoewel sommige mensen behoorlijk ver kunnen komen op wilskracht. Echter, die betalen daar vaak een prijs voor op zowel mentaal als fysiek niveau.

Deze wet zegt dat alles met de minste moeite ontstaat. Als we kijken naar de natuur zie je dat duidelijk terug. Gras groeit gewoon, een boom laat gewoon zijn blaadjes los in de herfst en vissen proberen niet te zwemmen, die zwemmen gewoon. In de natuur wordt er amper moeite gedaan, het gebeurt gewoon. 

In de eeuwenoude filosofie van India wordt dit ‘het principe van het efficiënt gebruik van moeite’ genoemd. Ofwel “doe minder en bereik meer”. Uiteindelijk leidt dit tot een toestand waarin je niets doet en alles bereikt.  Wat meestal een wonder wordt genoemd, is eigenlijk een resultaat van de wet van de minste weerstand. 

Wat overigens niet wil zeggen dat je nu hele dagen op een matje kan gaan mediteren, dat alles dan naar je toe komt en het universum voor je zal zorgen. Dat is het absoluut niet, al wordt dit wel vaak gezegd….

Wat is het dan wel Kelly? Hier komt het.

Als we nogmaals kijken naar de natuur en hoe moeiteloos de natuur groeit en creëert is dat waar we ons nu op gaan richten. Alles wat we willen creëren (bedrijf, aanbod, klanten, overvloed, succes etc) zou grootste successen opleveren als we het moeiteloos zouden creëren. Alles wat je moeiteloos creëert komt naar je toe. Het is grote verschil tussen zoeken en vinden. Het komt nooit vanuit je  mind maar vanuit je hart en je intuïtie. Nothing beets intuition, om Lonneke Vodegol te citeren.

Wij zijn natuurlijk zo geconditioneerd, dat als we iets willen creëren, we daar heel veel moeite voor moeten doen. We plannen tijd in onze agenda in om datgene te ontwikkelen wat we willen. 

We blijven net zo lang druk geven op dit proces tot er iets is ontstaan wat we willen. Dat kan soms maanden duren…. We bedenken het vaak met onze mind.

Dus, stel jij wilt een nieuw aanbod maken, je brainstormt erover, doet misschien wat onderzoek bij potentiële klanten, bespreekt het met je mastermind en dan plan je tijd in om het te ontwikkelen. Op zich niks mis mee, maar het kan nog veel makkelijker, sneller, leuker en succesvoller.

Hoe dan? Ik hoor het je bijna denken!
Je start een creatieproces op. Je denkt er niet over na, tenminste bij aanvang niet, maar je laat het ontstaan. Stel jezelf eerst de vraag: wat wil ik echt? Hier gaat het vaak al mis. Veel mensen bedenken iets wat hun ego wil en niet wat ze zelf, vanuit hun essentie, willen. Dan krijg je iets wat je wilt, maar uiteindelijk niet wat je nodig hebt. Dan komt er weer een periode aan van twijfels, besluiteloosheid, vermoeidheid en struggles wat je succes alleen maar zal vertragen.

Succesvolle mensen doen de dingen waar ze blij van worden, echt blij, en dat gaat hun moeiteloos af. Dus zorg ervoor dat je weet wat je echt wilt. 

Vervolgens stap je dus in een creatieproces en werk je aan jezelf om zoveel mogelijk ontvankelijk te zijn voor alles wat je intuïtie je wilt vertellen. Je geeft je over aan het proces en noteert al je ingevingen. Je schrijft iedere dag alles op wat erin je opkomt en later ga je het fine tunen. Elke vraag die je hebt schrijf je op, je laat het los en iedere ingeving noteer je.

Ik heb het power & wonder project in 2 uur gecreëerd. ik werd er om 02:00 in de nacht van wakker, voelde de inspiratie ging naar beneden en schreef alles uit. Zo snel kan het dus gaan en het is nog steeds een groots succes.

Hoe komt dat? Daarvoor was ik enorm aan het struggelen, ik heb wel 5 programma’s uitgeschreven. Telkens dacht: ‘Hé, dit is tof!’ Maar naarmate ik het verder uitschreef, zakte het enthousiasme af, ik voelde het niet.  Als ik het niet voel, kan ik het ook niet goed verkopen, dus stopte ik ermee.

Achteraf gezien waren het wel goede programma’s voor de klant, maar niet voor mij. Ik onderneem alleen met overgave en enthousiasme, dat is mijn voorwaarde.

Ik kan zo 10 dingen bedenken die mensen van mij zouden kopen, maar als ik het niet leuk vindt dan doe ik het niet. Dan loop ik er namelijk qua energie op leeg en dat belemmert mij in mijn groei. 

Terug naar het struggelen. Wat ik deed was het met mijn mind bedenken en iets nieuws bedenken met je mind is zo zonde van je tijd. Je mind is een opname apparaat, alles wat je daarmee bedenkt is oud of een recap van oude dingen. Oftewel niks nieuws. Als je iets nieuws wil bedenken wat supertof is, dan moet je het niet in de mind gaan zoeken ondanks dat je daar wel toe geneigd bent. 

Je mind gaat je niet helpen. Tenminste niet je linkerhersenhelft. Je rechterhersenhelft heeft de beste ideeën. Dit is de kant die niet denkt maar creëert en is aangesloten op je intuïtie en het veld van potentie.  En die werkt dus ook heel anders. In de linkerhersenhelft kun je gewoon gaan zoeken naar dingen want alles ligt daar opgeslagen. Zo werken we meestal ook.

Maar in de rechterhersenhelft zoek je niet, daar vind je en dan komen we meteen weer uit bij moeiteloos. 

Toen ik om 02:00 nachts wakker werd van de inspiratie was ik heel actief in mijn rechterhersenhelft. Daar ging wel wat aan vooraf. Ik was er klaar mee om alles te bedenken, dus ik had het los gelaten met het weten, dat als dit het niet was, er wel iets beters zou komen. Ik gaf me als het ware over aan het proces. Ik besloot dat ik in die week erna zoveel mogelijk zou ontspannen en bezig zou zijn met mezelf goed voelen. Dus ik mediteerde, ging met vriendinnen weg en bracht tijd door in de natuur. In die hele week kwamen er langzaamaan ideeën en ingevingen. Maar ik hield ze nog tegen want zoals ik net zei, ik was er even helemaal klaar mee. Alles stond op losse klossen, 0 inspiratie voor een aanbod, content, podcast, webinars etc., ik werd er gek van. 

Maar hoe meer ik losliet, hoe beter ik mezelf voelde. Daar moest ik natuurlijk wel moeite voor doen door bijvoorbeeld mijn gedachtes steeds te leiden. Maar goed, het lukte en achteraf gezien was ik dus onbewust bezig om mezelf heel ontvankelijk te maken voor mijn intuïtie. Ondertussen ging mijn rechterhersenhelft voor mij aan de slag waardoor ik ermee wakker werd en ik direct voelde: ‘Dit is het!’ Er was geen twijfel over mogelijk. 

Waar ik maanden mee struggelde was in 1 week opgelost. Waar ik continue zocht, vond het mij ineens. Omdat ik durfde los te laten en te vertrouwen op het proces. Zo makkelijk kan het zijn. Ik leer het mijn klanten en pas het dagelijks toe in mijn leven. Als ik in een staat van ontvankelijkheid ben, is niks meer lastig. Dit geld ook voor jou. Geloof me.

Ook interessant

De universele wet van het afstand nemen in je bedrijf

De universele wet van het afstand nemen in je bedrijf

In afstand nemen ligt de wijsheid van de onzekerheid besloten…. Door de wijsheid van de onzekerheid raken we vrij van ons verleden, van het bekende, van de gevangenis van de conditionering. En in onze bereidheid in het onbekende, het veld van alle mogelijkheden, te...

De universele wet van het geven in je bedrijf

Deze wet wordt ook wel de wet van het geven en ontvangen genoemd. Waar het in de basis om draait is gebalanceerde circulatie. Als we kijken naar de natuurwetten wordt dit ook wel de wet van het middelpunt genoemd. Alles draait van zijn middelpunt af of het draait...

De universele wet van dharma in je bedrijf

Deze wet zegt, dat wanneer we in Dharma zijn, we precies doen wat we zouden moeten doen en daarmee onbegrensde overvloed voor onszelf en voor anderen kunnen creëren.  Als alles perfect was zou je nooit kunnen leren en nooit kunnen groeien. Ik geloof dat we hier om 2...