De laatste tijd was ik vaker en sneller overprikkeld.

Harde muziek, drukke plekken, social media of veel dingen tegelijkertijd ik trok het niet. Er ontstond kortsluiting. Ik weet al heel lang dat ik dit heb maar soms neemt het toe. Toch weiger ik om mezelf hooggevoelig te noemen. Die term voelt niet goed, ik ben niet zozeer gevoelig, ik neem gewoon een hoop waar. Ik ben wakker en me zeer bewust van energie, tel daarbij op dat ik ook nog eens mediamieke vermogens heb. Ik krijg dus een hoop binnen. Ik zou dus eerder zeggen dat ik hoogwaarnemend ben dan hooggevoelig.

Waar een ander een groep mensen ziet die praten, voel ik de energie van anderen. Waar een ander een supermarkt ziet, voel ik ook de rush en de ratrace in de supermarkt. Herkenbaar?

Overprikkeling is niet mijn vijand of zwakte

Laatst deed ik een opstelling bij een coach, Yvonne Reijnen van Yanara Inspirations echt een geweldige vrouw. Ik deed deze opstelling om meer inzicht te krijgen in mijn schaduwkanten en te onderzoeken welke diamanten eronder lagen. In die opstelling stelde we enorm veel op maar wat mij echt duidelijk werd was dat die overprikkeling niet mijn vijand of zwakte was maar een tool. Ik voelde dat ik dat moest delen.

Mijn overprikkeling is eerder een alarmsysteem wat ervoor zorgt dat ik niet de zwaarte inglijd. Met zwaarte bedoel ik dat ik mij een periode van ongeveer een paar weken down, neerslachtig en niet mezelf voel.

Ik neem mijn tijd, ik wil echt niet meer in de illusie van snelheid en “dat doe ik wel even” trappen.

Zonder mijn overprikkeling zou ik minder vaak in mijn fijne bubbel zitten. Veel vaker dingen tegen mijn zin indoen. Sterker nog, ik zou een heel ander leven hebben. Mijn overprikkeling is geniaal, het geeft exact aan wanneer het tijd is om in mezelf te keren. Het is een graadmeter voor zelfzorg en leven volgens mijn voorwaarden. Als je er goed naar luistert hoeft het alleen subtiele tekens te geven. Zodat je kan bijsturen.

Prikkels kun je natuurlijk ook verdoven met alcohol, eten, netflixen, social media etc. Wat ervoor kan zorgen dat je juist wegglipt in de zwaarte en het contact met jezelf verliest. Iets wat mij tot 4,5 jaar geleden regelmatig overkwam. De laatste jaren zijn de periodes dat ik de zwaarte voel veel korter en het gebeurt veel minder vaak. Dat komt door dat overprikkelde gevoel. In loondienst zou ik erdoorheen moeten beuken, doorgaan, dat doe ik nu niet meer. Ik neem mijn tijd, ik wil echt niet meer in de illusie van snelheid en “dat doe ik wel even” trappen.

Ik leef graag in mijn eigen bubbel, met een lege agenda, veel vrije tijd en fijne mensen.

Dat heeft een tijd geduurd om hier te staan en dat was soms heel lastig omdat het ingaat tegen wat iedereen doet. Dit kan je het gevoel geven dat er wat mis met je is. Ik denk dat bewustwording ervoor zorgt dat je meer prikkels waarneemt. Het is geen zwakte zoals het vaak wordt neergezet, het is een kracht. Dat de maatschappij er niet op ingericht, is dat is wat anders.

In die opstelling kwam naar voren dat ik het leven in mijn bubbel en het bewaken van mijn persoonlijke ruimte nog weleens moeilijk vind. Omdat ik vaak dingen tegen mensen moet zeggen, die ze niet gewend zijn, daar voel ik mij soms best oncomfortabel mee maar wel sterk. Zoals ik maak liever geen vaste afspraken, ik WhatsApp niet, nee ik wil niet mee met buurvrouwendag etc. Als ik dan ook nog vertel dat ik hekserij heb gedaan en geen TV heb dan wordt ik echt raar aangekeken, ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook weleens grappig vind. Die verwarring in die ogen hahaha. 

Mijn bubbel is mijn koninkrijk

Dat mag ik veel meer gaan accepteren. Nu voelt het soms nog een beetje als een strijd, maar steeds meer als iets wat gewoon is en er ook mag zijn. Misschien zelfs mag eren. Ik weet dat er met mij nog duizenden anderen zijn die dit ook zo ervaren, ermee strugglen. Daarom schrijf ik deze blog. Luister naar jezelf, zorg goed voor jezelf en maak je eigen bubbel.

Vanaf volgende week ga ik wekelijks intunen op mijn emaillijst en stuur ik wekelijks afstemmingen met een mooie illustratie erbij, dit gaat echt magisch worden.

Liefs Kelly

Ook interessant

4 tips om te presenteren op jouw manier

4 tips om te presenteren op jouw manier

Voor een goede workshop, webinar of presentatie is een goede voorbereiding essentieel. Je maakt een prachtige gelikte powerpoint en je bedenkt uitgebreid wat je wil zeggen. Tenminste. Zo is het ons geleerd. Maar wat als dit helemaal niet bij jou past? Wat als jij méér...