Waarom we onszelf als coach niet therapeutisch zouden moeten analyseren

Therapeutisch analyseren dat is iets wat wij als coaches, therapeuten, mentoren et cetera heel goed kunnen. We doen het alleen ook bij onszelf en dat is een grote valkuil. Dat doen we vaak wanneer we stress ervaren of last van angst of onzekerheden hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een lancering waarbij je stress krijgt of je angst met betrekking tot het vragen van een goeie prijs. Een aanbod waar je maar aan blijft twijfelen of je angst voor onzichtbaarheid.

Allemaal standaard angsten, die ik overigens bij alle ondernemers inclusief mezelf zie en die elke keer op een nieuw level terugkomen. Maar wat onze valkuil is, is dat we onszelf gaan analyseren op een therapeutische manier. Wat ervoor zorgt dat we niet naar ons gevoel gaan luisteren en dat we niet aankijken wat we aan mogen kijken. We vinden er slechts een oorzaak voor en denken dat dit voldoende is. Of die oorzaak zorgt ervoor dat we onszelf gaan afwijzen. Want het is toch belachelijk dat je bang bent om zichtbaar te zijn? Het is toch nergens voor nodig want je weet diep van binnen dat je het wel kan? Zo ontstaat er naar het vinden van die oorzaak een vorm van zelfafwijzing en dat vind ik dan weer doodzonde.

Ons ego faciliteert dat wij deze angsten en onzekerheden ervaren.

Het faciliteert ook dat wij daardoor kunnen groeien. Maar groeien doe je niet door een oorzaak te traceren, groeien doe je door aan te kijken wat je aan moet kijken en met dit thema te gaan werken. Met persoonlijke ontwikkeling en door tools op het gebied van mindset.

Ik geef je even een heel simpel voorbeeld stel nou dat bij jou thuis de elektriciteit in je slaapkamer en overloop het niet meer doet. Je laat een monteur komen en die vind het probleem. Bijvoorbeeld in de stoppenkast, daardoor krijgt een bepaald gedeelte geen stroom meer. Waardoor de lamp in je slaapkamer en de wasmachine op de overloop niet meer werkt.

Stel je nou eens voor dat die monteur het probleem vindt en zegt oké het zit bij de stoppenkast, doeg gaat wel lukken zo hè? Dat werkt natuurlijk niet, maar laten we heel eerlijk zijn we verwachten vaak wel dat het bij onszelf werkt. Dat als we de oorzaak van onze overtuiging, angst, onzekerheid of stress vinden dat dit de heilige graal is en we dan alleen nog maar los hoeven te laten.

Maar dat is niet zo vind ik. Alleen de oorzaak vinden werkt niet.

En eigenlijk is die oorzaak helemaal niet zo belangrijk, want veel belangrijker is de oplossing. Dat is een shift van die overtuiging, dat is onderzoeken wat die overtuiging is en hiermee aan de slag gaan. Je gedrag en gedachtes veranderen. Dat zorgt voor groei en ontwikkeling. Dat is super simpel, maar deze stap slaan we vaak over.

Wat ik vaak zie is dat mensen denken van oké ik heb angst voor zichtbaarheid, dat komt omdat ik vroeger gepest ben. Nou ja ik weet nu ook wel dat het niet meer zo is, dus ik hoef helemaal nergens bang voor te zijn. Maar ik word er zo moe van en het blijft continu terugkomen, terwijl ik weet dat het nergens op slaat. Ondertussen gaan mensen dan ook hardnekkig door met content maken, met dezelfde angsten en dezelfde gedachtes. Wat niet werkt, niet de resultaten oplevert die ze hopen en zo blijven ze in dat cirkeltje rond lopen.

Dit is pure zelf afwijzing.

Of ik zie dat mensen echt wel heel tevreden zijn over een aanbod, maar toch maar blijven twijfelen over de prijzen en dan denken; ja dat komt omdat ik niet goed kan ontvangen, omdat ik altijd te veel van mezelf weg geef en mijn grenzen niet goed aangeef. Daarom vind ik het moeilijk om te ontvangen. Dus daar moet ik mee ophouden dat moet ik loslaten. Het is nergens voor nodig.

Fantastisch inzicht, maar het is wel een thema wat je door moet gaan werken wil je echt dat werkelijk verschil in resultaat gaan zien in je bedrijf.

Dus stop alsjeblieft met jezelf therapeutisch te analyseren en stop ook alsjeblieft met jezelf af te wijzen omdat je bepaalde onzekerheden of angsten hebt. Want die hebben we allemaal. Ik heb met honderden ondernemers samen gewerkt, met honderden vrouwen samengewerkt en iedereen heeft angsten en onzekerheden. Het is normaal het hoort bij ons mens-zijn. Er is niks mis met je laat dat heel duidelijk zijn.

Iedereen heeft dit.

Ik ook en elke keer komen de angsten op een nieuw level terug en werk ik ze op een nieuw level weer door. Zo heb ik zelf de afgelopen weken heel veel overtuigingen weg moeten werken met betrekking tot het maken van funnels. Ik had het idee dat funnels dingen waren waarin je mensen naar binnen sleepte en dat het veel te makkelijk is om op zo’n manier geld te verdienen. En dat ik er geen impact mee kon maken en dat het niet bij me paste. Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat wanneer ik dat vind, het dan ook niet zoveel op zal leveren…

Dat heb ik vorige week kunnen shiften, door aan die overtuiging te werken. Nu heb ik met ongelofelijk veel liefde en passie een funnel gemaakt. Waarvan ik weet dat hij het ongelofelijk goed gaat doen. Dat dat heel veel blijdschap en power gaat brengen aan de mensen die het lezen. Daar is het mij om te doen, impact.

Ik hoop dat je door middel van deze blog jezelf afvraagt of je jezelf ook therapeutisch analyseert en daarna afwijst. Het is menselijk maar het is nergens voor nodig. Vergeet niet dat je een Powervrouw bent, dat zijn we allemaal. Ook een powervrouw heeft angsten en onzekerheden. Dat weet ze en terwijl ze het weet werkt ze eraan en verbind ze zich met haar inner Power. Dat kan jij ook, dat kunnen we allemaal.

Overtuigingen angsten en onzekerheden zijn uiterst kwetsbaar en je kunt er heel makkelijk wat aan doen. In mijn boek heb ik een uitgebreide methode staan over hoe je daar mee aan de slag kan gaan en het werkt keer op keer. Ik heb er honderden mensen mee geholpen.