fbpx

Perfectionisme veel mensen hebben er last van in hun gedragingen, stellen hunzelf onmogelijke doelen en verliezen plezier in wat ze doen. Wist je dat perfectionistisch gedrag een oorzaak kan zijn van een burn-out of depressie? Hoog tijd voor mij om hier aandacht aan te besteden. In dit blog leg ik je uit hoe je ermee aan de slag kunt gaan en wat je kunt doen om het te verminderen.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is een obsessief verlangen om handelingen perfect uit te voeren. De definitie zegt eigenlijk alles al. Het verlangen om iets perfect uit te voeren en perfect bestaat niet. Het ligt niet in ons vermogen om iets perfect te doen. Je zou zelfs kunnen stellen dat perfectie totale utopie is. Daar ligt ook gelijk het pijnpunt van mensen die zich perfectionistisch gedragen, de prestatie is nooit genoeg. Het moet altijd meer, beter of mooier. Men is nooit echt tevreden. Natuurlijk hoeft perfectionisme geen probleem te zijn als iemand weet ermee om te gaan. Maar als dit niet het geval is en het leid tot faalangst, geen fouten durven maken, obsessie en stress dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Mensen die zich perfectionistisch gedragen genieten maar kort van hun successen en hebben vaak geen inzicht in hoeveel kwaliteiten ze wel niet bezitten. Ik spreek regelmatig mensen die op een bepaald punt hun perfectionisme helemaal beu zijn. Ze lopen er letterlijk op leeg, verliezen energie en plezier in hetgeen wat ze doen. Of dit nu op professioneel of persoonlijk vlak is.

Perfectionisme is vermoeiend omdat het je niet geeft wat je nodig hebt. Namelijk jezelf waarderen om je kwaliteiten en prestaties. Daar, precies daar ligt de oorzaak. Iemand gedraagt zich perfectionistisch in de hoop waardering te voelen. Vaak gaat dit geheel onbewust. Want uiteindelijk zijn we daar allemaal naar op zoek. We willen ons goed voelen over wie we zijn, wat we doen en hoe we het doen.

Bewustwording

Om van perfectionisme af te komen is als allereerste bewustwording heel erg belangrijk. Bewust worden van je eigen perfectionisme en waarom dat niet voor jou werkt. Vanuit daar kun je gaan kijken hoe je de strijd ermee aan gaat. Daarnaast zie ik in de gesprekken die ik met mijn klanten heb, dat hun er klaar mee zijn. Zoals ik net al schreef ze zijn het beu en het kost ze teveel energie. Zo’n moment noem ik een breekpunt als je daar eenmaal op bent aangekomen dan is verandering mogelijk. Veel mensen zien zo’n breekpunt als falen of een nederlaag, als coach zie ik het als het begin van de verandering die iemand gaat doormaken. Zonder breekpunt is dat niet mogelijk. Zit jij momenteel op zo’n breekpunt? Probeer het te omarmen, hoe zwaar het ook voelt vanaf hier ga je vooruitgang boeken!

Perfectionisme in kaart brengen

Om van je perfectionisme af te komen zul je in kaart moeten brengen wanneer het is begonnen. Schrijf dit voor jezelf op, wanneer begon het, ging hier een situatie aan vooraf, wat was de trigger? Hoe heeft het zich in de loop der jaren gemanifesteerd? Perfectionisme begint vaak al heel vroeg en werkt als een olievlek, het verspreid zich over je gedragingen en gedachtepatronen.

Het is goed om je bewust te worden van wat het triggert, perfectionistisch gedrag is namelijk ook een strategie om met dingen om te gaan. Je bent hier ooit mee begonnen en het is met je mee gegroeid. Vergeet niet dat perfectionisme niet is wie jij bent. Het is een strategie die je hebt ingezet en daar kun je van loskomen. Daarom spreek ik ook over perfectionistisch gedrag, want het is een manier van doen. Dus je bent niet perfectionistisch je gedraagt je alleen zo en gedrag kun je veranderen.

Nieuw gedrag

Zoals ik net al beschreef gaat het om gedrag met name om basisgedrag. Basisgedrag (term heb ik zelf bedacht) is gedrag wat in je basis ligt, je manier van omgaan met en doen als, komt hieruit voort. Zie het als een referentiekader. Als je dit gedrag wilt veranderen kost dat tijd, in kleine stappen die voor jou veilig voelen ga je vooruitgang realiseren. In deze kleine stappen ga je experimenteren met nieuw gedrag. Nieuw gedrag is aan te leren. Zie het als een reeks vaardigheden die je nu nog niet bezit maar straks wel, want jij gaat het leren.

Kleine stapjes zetten

Het klinkt misschien kinderachtig maar kleine stapjes is echt the way to go. Jij en je brein kunnen niet in 1 week of maand veranderen, wel kun je kleine veranderingen doorvoeren. Zie het als een stappenplan. Schrijf voor jezelf op hoe je uiteindelijk zou willen hoe je je gedraagt t.a.z. het perfectionisme.

Wanneer zou het “probleem” perfectionisme voor jou opgelost zijn? Hoe ziet jouw gedrag eruit als het door jou niet meer als perfectionistisch zou worden ervaren? Hoe zou je dan reageren op je eigen prestaties?

Neem een recente situatie als voorbeeld waarbij je perfectionistische gedrag enorm duidelijk was. Stel voor jezelf vast hoe jij zou willen dat je gedrag in deze situatie eruit ziet. Stel dat ik bij je zou zijn, wat zou ik dan kunnen waarnemen aan jouw gedrag, hoe zou jij je voelen? Treed in details, oefen nog een keer met een andere situatie, stel jezelf weer dezelfde vragen.

De strijd aangaan

Nu je voor jezelf duidelijk hebt hoe je zou willen dat je gedrag eruit zou zien is het tijd voor actie. Waarschijnlijk vindt je dit gedeelte heel erg spannend en dat mag. Accepteer dat dit zo is, accepteer dat je bang bent. Het geeft ook niet als je maar gaat experimenten met nieuw gedrag. Je hoeft het niet in 1 keer los te laten je laat het stukje voor stukje los.

Ander gedrag inzetten

Nu je duidelijk hebt wat je wil in de toekomst gaan we dit opsplitsen in kleine doelen. Begin klein.

De enige manier om van perfectionistisch gedrag af te komen is het starten met ander gedrag. Hierbij train je je brein om niet in oude gewoontes te vervallen en naar verloop van tijd zal je merken dat dit nieuwe gedrag soms vanzelf gaat. Dit kost echter wel tijd en energie. Ik zal hieronder een paar voorbeelden geven.

  1. Heb je de neiging om werk wat je vandaag moest doen keer op keer te controleren? Maak een afspraak met jezelf om dit te gaan begrenzen. Spreek tijden af wanneer je dit gaat doen en hoe lang. Bouw de tijd steeds verder af. In 1 keer stoppen zal lastig zijn, neem een eerste veilige stap en ga vanaf hier verder.
  2. Wil jij op reis altijd alles regelen, zodat je zeker weet dat het goed is? Experimenteer door je partner (of misschien wel zoon/dochter) bijvoorbeeld het overnachtingshotel te laten boeken. Zo sta je niet het hele regelen af maar een klein gedeelte.
  3. Heb je een prestatie geleverd? Sta even stil bij wat je hebt gedaan. Wat ging er goed? Waarom ging het goed? Wat heb je allemaal moeten leren om dit goed te doen? Hoe deed je dit bijvoorbeeld 2 jaar geleden? Dwing jezelf om hierbij stil te staan. Neem hier eerst de tijd voor, voordat je overgaat op kritiek en wat er anders of beter had gekund. Door jezelf eerst te waarderen houd je je eigen kritiek wat op afstand, waardoor het ook iets afzwakt.

Veel liefs Kelly

Lees ook eens…